Tot ce trebuie să știi despre colesterol
Colesterolul este atât bun, cât și rău. Atunci când este la un nivel normal, este o substanță esențială pentru organism. Cu toate acestea, dacă concentrațiile din sânge devin prea mari, devine un pericol silențios și poate mări riscul unui atac de cord.
Colesterolul este prezent în fiecare celulă a corpului și are funcții naturale importante atunci când vine vorba de digestia alimentelor, producerea hormonilor și generarea vitaminei D. Corpul o produce, dar oamenii o consumă și în alimente. Are aspect ceros și asemănător grăsimilor.
Există două tipuri de colesterol:
- lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterol „rău”
- lipoproteine cu densitate mare (HDL) sau colesterol „bun”
Date pe care ar trebui să le știi despre colesterol
Colesterolul este o substanță esențială pe care organismul o produce, dar pe care oamenii o pot găsi și în alimente.
Factorii de risc pentru colesterolul ridicat includ istoricul familial și stilul de viață și anume: dieta alimentară și exercițiile fizice.
Un colesterol ridicat nu produce de obicei niciun simptom.
Dacă modificările stilului de viață nu ajută la scăderea colesterolului, iar nivelul colesterolului continuă să fie este foarte ridicat, atunci un medic poate prescrie un medicament care scade lipidele, cum ar fi o statină – așa cum este și Arteroprotect Colesterol.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanță pe bază de ulei. Nu se amestecă cu sângele, care este pe bază de apă.
Se deplasează în jurul corpului în lipoproteine.
Două tipuri de lipoproteine transportă pachetele de colesterol:
Lipoproteine cu densitate scăzută (LDL): colesterolul care călătorește în acest mod este colesterolul nesănătos sau „rău”.
Lipoproteine cu densitate ridicată (HDL): colesterolul care este prezent în HDL este cunoscut sub numele de colesterol „bun”.
Care sunt funcțiile colesterolului?
- Produce hormonii steroidici, iar dereglările la nivelul secreției de steroizi, pot afecta greutatea, digestia ori sănătatea psihică. De asemenea, este precursor hormonilor sexuali progesteron, estrogen și testosterone.
- Este necesar pentru sintetizarea bilei.
- Este un factor cheie pentru buna funcționare a sistemului imunitar și permite organismului producerea vitaminei D.
- Intervine la nivelul sinapselor nervilor.
Cauze ale colesterolului mărit
Colesterolul ridicat este un factor de risc semnificativ pentru bolile coronariene și o cauză a atacurilor de cord, colesterolul "rău", depunându-se pe pereții arterelor, cauzând astfel, afecțiuni cardiace.
O acumulare de colesterol face parte din procesul care îngustează arterele, numit ateroscleroză. În ateroscleroză, plăcile se formează și determină restricționarea fluxului sanguin. Foarte important de știut pentru obținerea unui nivel optim de cholesterol este reducerea aportului de grăsimi din dietă. În special, este util să evitați alimente precum:
- carne și brânză
- grăsimi saturate (produse lactate din lapte gras, ciocolată, produse de patiserie)
- grăsimi trans/hidrogenate (chipsuri, mâncarea de tip fast-food, dulciurile, margarina, etc.)
Excesul de greutate sau obezitatea pot duce, de asemenea, la niveluri mai ridicate de LDL în sânge, dar și factorii genetici pot contribui la creșterea colesterolului.
Care sunt alimentele cu un colesterol ”bun”?
- ovăz;
- orz și cereale integrale;
- fasole;
- vinete și gumă;
- nuci;
- ulei vegetal;
- fructe (în principal mere, struguri, căpșuni și citrice);
- soia și alimentele pe bază de soia;
- pește gras (în special somon, ton și sardine);
- alimente bogate în fibre.
Arteroprotect Colesterol, este un supliment alimentar ce acționează în sensul scăderii acestuia prin cele 4 ingrediente active.
Mai mult, ajută la prevenția apariției bolilor cardiovasculare și sustine sănătatea inimii prin acțiunea combinată a Monacolinei K din drojdia de orez roșu (RYR), Vitamina K2, Coenzima Q10, (cQ10) și a extractului de rășina de trestie de zahăr (Saccharum officiarum) cu 98% policosanol (90% octacosanol).
Monacolina K este un compus rezultat în urma proceselor de fermentație a drojdiei de orez roșu cu o semnificativă acțiune de reducere a lipidelor prin inhibarea HMG CoA reductaza (enzima implicată în sinteza endogena a colesterolului la nivel hepatic). Structura monacolinei K are o structuă aproape identică cu cea a unei statine de potență medie (lovestina), fiind unul dintre factorii care explică reducerea nivelului de LDL-colesterol.
Coenzima Q10 este un compus ce se regăsește în structura miocardului și stimulează procesele metabolice la acest nivel.
Vitamina K2 este esențială pentru formarea mai multor substanțe numite factori de coagulare, precum și proteina C si proteina S, lucrând împreună atunci când apar leziuni ale vaselor de sânge. Vitamina K poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale prin prevenirea mineralizării, atunci când mineralele se acumulează în artere. Mineralizarea apare natural odată cu vârsta și este un factor major de risc pentru bolile de inimă.
Extractul din rășina de trestie de zahar (Saccharum officiarum) cu 98% policosanol (90% octacosanol) ajută la reglarea tensiunii arteriale, precum și la menținerea echilibrului HDL-LDL colesterol și reducerea colesterolului total.
Ajută la menținerea:
- echilibrul colesterolului HDL/LDL;
- tensiunii arteriale normale;
- nivelului normal de cholesterol;
- coagulării normale a sângelui.